Prirodno popravi svoj vid


Ako provodiš puno vremena za kompjuterom, čitajući ili gledajući TV, velike su šanse da se javi kratkovidnost. To znači da ne možeš fokusirati predmete u daljini. Razlog za to je što su nam oči većinu dana fokusirane na predmete u našoj neposrednoj blizini. A ni blješteći ekrani sigurno ne pomažu.

Ako misliš da će ti se vid pogoršati ili već nosiš naočale, probaj neke od vježbi u ovom članku koje će ti pomoći da na prirodan način poboljšaš vid.
Sve ove vježbe se moraju izvoditi bez naočala i leća!

Vježba 1: Smanji naprezanje očiju

Uloži napor da promatraš objekte u daljini svakih 30 – 60 minuta na bar 15 sekundi ili više. Fokusiranje na drugi kraj sobe ili gledanje kroz prozor je odlično za ovu vrstu vježbe.
Ova vježba će pomoći u poboljšanju fokusa na udaljene predmete na taj način da oko nije fokusirano samo na predmete u tvojoj blizini.

vid

Baci pogled kroz prozor s vremena na vrijeme, dobro je za tvoje oči.

Vježba 2: Udaljeni fokus

Ova vježba je slična prvoj, ali uključuje postavljanje kažiprsta ispred lica na udaljenost ruke.

Jednostavno gledaj u vrh prsta nekoliko sekundi jednim okom (držeći drugo zatvoreno), a onda naglo skreni pogled na neki objekt u daljini. Što dalji objekt, to bolje. Ponovi ovu vježbu za svako oko 15-30 puta.

Kada ovu vježbu savladaš, osjetit ćeš kako ti otvoreno oko mijenja fokus s vrha prsta na udaljeni objekt i zato je ovo odlična vježba za popravljanje fokusa očiju.

Vježba 3: Kimanje glavom

vid

Vježbaj vratom za poboljšanje cirkulacije krvi prema glavi i očima

Ova vježba se sastoji od toga da kimaš glavom gore dole, kao kada odgovaraš s “Aha” nekome. Diži glavu dok ti pogled ne bude uprt u strop i spuštaj ju dok ne gledaš u svoja stopala. Ponavljaj koliko god želiš puta.

Ova vježba jača tvoj vrat, poboljšava cirkulaciju krvi prema glavi i očima, a i pomaže kod podbratka :)

Vježba 4: Trening očnih mišića

vid

Šest ekstraokularnih mišića kontroliraju pomicanje oka

Prati sljedeće uzorke jednim okom po uzorku, držeći drugo zatvoreno. Pomicanje oka koje će uslijediti služi za jačanje mišića koji kontroliraju kretanje oka. Nemoj micati glavu.

vid

Prati uzorak s lijeva na desno počevši od vrha, te se istim putem vraćaj na početak uzorka

Alternativa ovoj vježbi je da sjedneš s leđima ravno i bez pomicanja glave gledaš najviše lijevo, te onda najviše desno što možeš.

vid

Prati uzorak s lijeva na desno prateći linije od vrha do dna uzorka

Alternativa je jednaka kao i kod prethodne vježbe. Bez pomicanja glave gledaj što više i što niže možeš.

vid

Prati uzorak počevši od sredine spirale prema van, te se na kraju vrati natrag prema sredini

Kako još više poboljšati svoj vid?

Osim vježbi provjeri i ovih nekoliko savjeta kako jačati svoj vid.

1. Nemoj nositi naočale

vid

Smanji potrebu za svojim naočalama

Mnogo eksperata za prirodno poboljšanje vida se slaže da ne treba uopće nositi naočale. Ili ih nositi što je manje moguće. Naočale predstavljaju samo privremenu soluciju i ni na koji način ne jačaju tvoj vid. Ustvarti, kroz vrijeme nošenja naočala i pogoršavaju ga. To se manifestira na način da ljudi koji nose naočale trebaju sve jače i deblje leće kroz vrijeme koje je prošlo dok su ih nosili. Zato su i ove sve vježbe namijenjene izvedbi bez naočala ili leća – očni mišići i samo oko drugačije reagiraju podražajima pod lećama naočala ili dok ne nosiš ništa.

Važno: Ako moraš nositi naočale u nekim slučajevima (npr. dok voziš) nemoj ih odjednom prestati nositi. Pokušaj postepeno smanjivati vrijeme nošenja naočala u vozilu jer je to jedan od najboljih načina za prirodno jačanje vida.

2. Jedi borovnice

Borovnica je najbolja i najkorisnija biljka za jačanje vida i rezultati bi trebali biti vidljivi kroz mjesec dana uzimanja ove fine bobice. Borovnica poboljšava cirkulaciju krvi u oku, ali i služi kao antioksidans protiv slobodnih radikala koji mogu naštetiti oku.

vid

Borovnica – najbolji prirodni lijek za tvoje oči

Danas postoje i ekstrakti borovnice, od kojih standardizirani sadrže oko 160 mg ekstrakta. Bilo što iznad 100 mg ekstrakta bi trebalo polučiti dobre rezultate.

Važno: Istraživanja su pokazala da mlijeko ubija korisnost biljnih ekstrakata, stoga je najbolje ih uzimat na prazan želudac. Dodatke prehrani i vitamine i dalje uzimaj na pun želudac.

3. Izbjegavaj hranu s šećerom

vid

Jedi ove i sigurno ćeš oslijepiti! Dobro, možda ne, ali neće ti pomoći u jačanju tvog vida sigurno

Kao generalno pravilo, probaj zapamtiti da su šećeri nositelji loših vijesti za oči. Što više šećera jedeš, vid će ti biti sve gori i gori. Šećer dolazi u prirodnim i umjetim oblicima, a ima ga i u hrani s puno ugljičnih hidrata kao što je kruh od bijelog brašna. Šećera u velikim količinama također dolazi u voćnim sokovima (npr. od jabuke ili naranče).

4. Masaža

Sljedeći video objašnjava na koji način vršiti masažu kako bi nestala napetost oko očiju i poboljšao se vid.

Što misliš o ovom triku?