Učenje novih vještina online


Donosimo top 40 sajtova za učenje novih vještina. Ovo ne smiješ propustiti!

Posloži svoj život. K’o profić!

Internet je moćan izvor koji možemo koristiti kao pomoć za učenje novog seta vještina. Jedino što trebaš znati je gdje točno tražiti informacije koje te zanimaju.
Iz tog razloga donosimo popis najboljih sajtova za učenje, pa krenimo.
Oprez, većina ovih sajtova je (nažalost) na engleskom jeziku.

1. Hack a Day – Hack a Day donosi izbor svježih hackova (kratkih tutorskih tekstova) sa svih strana weba.

http://hackaday.com/

2. eHow – eHow je online zajednica posvećena pružanju mogućnosti korisnika da istražuju, dijele i raspravljaju o savjetima i rješenjima svakodnevnih zadataka i poslova.

www.ehow.com/

3. Wired How-To Wiki – kolaboriraj s urednicima popularnog Wired magazina i pomozi im u građenju opsežne biblioteke projekata, hackova, trikova i savjeta. Pregledavaj na stotine članaka, dodaj nešto korisno i svoje ili započni novi članak.

http://howto.wired.com/wiki/Main_Page

4. MAKE Magazine – donosi “uradi sam” pristup bilo kojoj tehnologiji koju ćeš ikada trebati u životu. MAKE magazin je nakrcan obiljem “uradi sam” projekata koji će ti pomoći da na najbolji način iskoristiš tehnologiju kojom si svakodnevno okružen.

http://makezine.com/

5. 50 Things Everyone Should Know How To Do – u slobodnom prijevodu, stranica “50 stvari koje treba znati kako napraviti”, iako ne toliko opsežna, odlična je početna točka u tvom pohodu na nove vještine.

http://www.marcandangel.com/2008/06/02/50-things-everyone-should-know-how-to-do/

6. wikiHow – stranica temeljena na korisnicima koji kolaboracijom grade i dijele najopsežniji i najkvalitetniji sajt s uputstvima “kako nešto napraviti”.

http://www.wikihow.com/Main-Page

7. Lifehacker – nagrađivani dnevni blog koji nam donosi savjete, tipove, trikove, kratice i downloade koji pomažu da stvari obavimo brže i efikasnije.

http://lifehacker.com/

8. 100+ Google Tricks That Will Save You Time – 100+ Google trikova koji će ti uštediti vrijeme je stranica koja nam pomaže da koristimo tražilicu Google efikasnije. Uz ovaj sijaset informacija postat ćeš pravi google haker!

http://www.eternalcode.com/100-google-tricks-that-will-save-you-time-in-school

9. Instructables – sličan MAKE magazinu, Instructables je web-temeljena dokumentacijska platforma gdje ljudi sa strašću dijele svoje projekte i objašnjavaju kako su napravili to što su napravili.

http://www.instructables.com/

10. Merriam-Webster Online – u ovom digitalnom dobu, tvoja mogućnost da komuniciraš dobro pisanim engleskim je vrlo bitna vještina. Upravo ova stranica je po nama najbolja za poboljšanje vještina engleskog jezika.

http://www.merriam-webster.com/

11. Lumosity – Poboljšaj svoju memoriju igrajući seriju zabavnih i edukacijskih igrica kojom treniraš onaj najbitniji mišić u tijelu – mozak.

http://www.lumosity.com/

12. 100 Skills Every Man Should Know – 100 vještina koje svaki muškarac mora znati je još jedan kompilacijski članak s instrukcijama koje će ti pomoći da naučiš nove vještine. Ovaj je navodno namijenjen muškoj populaciji, ali mi mislimo da je podosta ovih savjeta pogodno i za cure. Pa, navalite :)

http://www.popularmechanics.com/home/skills/4284709

13. 5min Life Videopedia – Mnoštvo odličnih tutorijala i “uradi sam” video isječaka.

http://www.5min.com/

14. HowStuffWorks – Znanje je moć. Iako ovaj sajt nije namijenjen strogo učenju novih vještina, sadrži toliko korisnih informacija da ti je suđeno da naučiš vještinu ili dvije dok surfaš ovim stranicama.

http://www.howstuffworks.com/

15. StumbleUpon – Kolektivni set preporuka sačinjen od tisuća i tisuća sati korisnika provedenih na internetu, a koji dijele tvoj interes. Osnovno gledano, StumbleUpon je stroj za pretraživanje preporuka. Korisnici dodaju svoja znanja o stranicama na koje se isplati potrošiti vrijeme. Ako označiš predmet pretraživanja kao “uradi sam”, “DIY” ili “self-improvement” počet ćeš učiti nove vještine u vrlo kratkom roku.

http://www.stumbleupon.com/

16. Work.com – Opširan direktorij koji sadrži vodiče za sve poduzetnike u nastajanju.

http://work.com/

17. Howcast – Domaćin profesionalnih videa i članaka, Howcast kombinira znanje korisnika s profesionalno napravljenim video isječcima kako bi nam donio ništa manje od zapanjujućeg, informativnog sadržaja.

http://www.howcast.com/

18. VideoJug – Video sadržaj ove stranice pokriva razan sadržaj – od isječaka “kako nešto napraviti” do “pitaj stručnjaka”.

http://www.videojug.com/

19. MakeUseOf – Stalno rastući dnevni blog koji nam donosi cool web stranice, računalne savjete i ostali sadržaj uz koji možemo biti produktivniji.

http://www.makeuseof.com/

20. WonderHowTo – Ovaj sajt se temelji na jednostavnom principu – linkovi na što više kvalitetnih videa kojima ćeš upotpuniti svoje vještine.

http://www.wonderhowto.com/

21. SuTree – Još jedan sajt-skupljač besplatnih video isječaka s interneta.

http://www.sutree.com/

22. Zen Habits – Ultimativni blog za poboljšavanje produktivnosti i samo-poboljšanje. Zen Habits se temelji na pronalasku jednostavnosti u dnevnim kaosima naših života. Radi se o tome da rasčistimo prenatrpani nered koji nas svakodnevno mori tako da se možemo fokusirati na ono što je u životu bitno, stvoriti nešto nevjerojatno i naći sreću.

http://zenhabits.net/archives/

23. Academic Earth – Online diploma zvuči super. Pogotovo ako je s jednog od vodećih sveučilišta na svijetu. Pogledaj!

http://www.academicearth.org/

24. About.com Videos – Još jedna solidna kolekcija video isječaka.

http://video.about.com/

25. PCWorld How-To – Mnoštvo korisnih tekstova koji se odnose na popravak kompjutera ili nekih drugih elektroničkih gadgeta.

http://www.pcworld.com/howto/

26. Spreeder – Ovaj sajt je namijenjen za jednu specifičnu vještinu – brzo čitanje.

http://www.spreeder.com/

27. Woopid – Gledaj besplatne video isječke koji te treniraju u tehnološkim vještinama. Sve za PC, Mac, programe, aplikacije ili gadgete.

http://www.woopid.com/

28. DIY Network – Pravo mjesto za kvalitetne savjete pri poboljšavanju naših stanova, kuća ili vikendica.

http://www.diynetwork.com/

29. Scitable – Besplatna znanstvena knjižnica i alat za učenje koji se trenutačno koncentrira na izučavanje genetike (evolucije, varijacije gena i bogate kompleksnosti živih bića). Očekujemo širenje tema pokrivenih na sajtu, jer je ovo odlično!

http://www.nature.com/scitable

30. All Recipes – Kompletan vodič za recepte i savjete pri kuhanju.Ako želiš naučiti kako bolje kuhati, ovo je stranica za tebe.

http://allrecipes.com/

31. 43 Folders – Ovaj sajt je namijenjen inspiraciji i natjerat će te da dovršiš neke započete projekte koji nikako da dođu na red.

http://www.43folders.com/

32. Dumb Little Man – Još jedan blog koji će zapaliti tvoju produktivnost.

http://www.dumblittleman.com/

33. iTunes U – Na stotine sveučilišta- ukljućujući i one najveće – Stanford, Yale i MIT – dijele predavanja, dijaprojekcije, PDF članke i knjige, izlaganja i audio knjige kroz iTunes U.

http://www.apple.com/education/itunes-u/

34. American Sign Language Browser – Nauči znakovni jezik za gluhe.

http://commtechlab.msu.edu/sites/aslweb/

35. BBC Languages – Nauči nove riječi ili čitavi novi jezik online.

http://www.bbc.co.uk/languages/

36. Delicious Popular DIY – Mnoštvo popularnih “uradi sam” članaka.

http://delicious.com/browse?source=stacks&sort=popular_today

37. Khan Academy – Preko 1200 video isječaka koji pokrivaju lekcije od temeljnih matematičkih vještina do diferencijalnih jednadžbi, fizike, biologije i financija.

http://www.khanacademy.org/

38. The Happiness Project – Nauči vještine potrebne da postaneš još sretniji u svom životu.

http://happiness-project.com/

39. How To Do Things – Još jedna solidna kolekcija tekstova i članaka.

http://www.howtodothings.com/

40. ShowMeDo – Znanstveni video isječci. Besplatni i open-source.

http://showmedo.com/

(izvor: http://tolzoh.blogspot.nl/2012/06/top-40-useful-sites-to-learn-new-skills.html)