Bobičasto voće bez plijesni


Stvarno nema gore nego kad kupiš fine sočne jagode ili maline, a stvari se poslože tako da ti odstoje 2-3 dana i upljesnive se! 

Ponekad je jako frustrirajuće, ali je i vrlo uobičajeno jer svo bobičasto (grožđeribizogrozdborovnicebrusniceružin šipak) i jagodasto voće (vrtnešumske jagodekupinemalinedud) jednostavno ima afinitete spram plijesni.

Iz tog razloga, a i zato što obožavamo jagodice bobice, žarko smo željeli saznati koji je ključ za bobičasto voće bez plijesni pa smo si dali truda i istražili. Ključ je samo jedan, odgovor uvijek isti – u pitanju je ocat!

Jednostavno ubaci jagode ili drugo voće u otopinu vode i octa (alkoholni ili jabučni ocat, omjer 10:1), dobro ih rukama neko vrijeme potapaj i “zavrti” u vodi. Izvadi ih i ocijedi, možeš ih i dodatno isprati (iako za to nema neke potrebe jer se ocat stvarno ne osjeti), dobro ih osuši i za kraj ubaci u frižider.

Ocat ubija sve spore plijesni i ostale bakterije koje bi mogle biti na površini ploda. Maline će ostati svježe tjedan dana ili više, a jagode čak gotovo dva tjedna bez da postanu mekane i upljesnive se!

Otopina octa i vode je sjajna i kad ti treba kora od limuna ili naranče, a nisi zicer jel’ voće špricano. U tom slučaju ostavi agrume jedno sat i pol da se namaču te dobro istrljaj koru čistom krpom ili spužvicom.

bobičasto voće bez plijesni

..i medo voli jagodice bobice :)

Foto: http://flic.kr/p/2Sabv4, http://flic.kr/p/7jkWvv

Što misliš o ovom triku?