Koliko dugo drijemati?


Drijemež nije toliko jednostavan kako se čini na prvu ruku. Istina, potrebno je naći udobno mjesto, zatvoriti oči i početi drijemati, ali da li znaš koja su pravila drijemanja? Pravila ? O da, pravila drijemanja koja će popodnevni drijemež napraviti još više učinkovitim ovisno o tome što želiš dobiti od sna.

Podijelit ćemo drijemež po duljini spavanja i to:

10 – 20 min

Ovakva vrsta drijemanja je najbolja za podizanje razine budnosti i energije u tijelu. Spavajući ovoliko dugo limitiraš se u lakšoj verziji spavanja, a to je NREM faza sna (nonrapid eye movement; spavanje bez brzih pokreta očiju). Upravo zbog toga ćeš se lakše razbuditi i stati na noge da dovršiš taj dosadan posao koji te čeka :)

30 min

Ovoliko dug drijemež se pokazao kao loš izbor jer potiče pospanu tromost nakon buđenja. Efekti tromosti i teturavosti mogu biti aktivni i do 30 minuta nakon.

60 min

60 minutni drijemež se pokazao najboljim za pamćenje nekih činjenica pri učenju, ali i lica i imena ljudi. Uključuje fazu SWS (slow wave sleep) koja je najdublja faza sna gdje se mozak najviše regenerira. Postoji šansa za kratkom tromošću nakon buđenja.

90 min

Ovo je puni ciklus sna koji uključuje i lakše, ali i dublje faze sna; uključujući REM (rapid eye movement; spavanje sa brzim pokretima očiju) povezan sa fazom sanjanja dok spavaš. Ovakva vrsta drijemanja povećava emocionalnu i procesnu energiju (energiju potrebnu za zadaće kao što je vožnja bicikla, sviranje klavira i sl.) kao i kreativnost. Spavanje 90 minuta obično poništava tromost nakon buđenja, pa se lakše probuditi i nastaviti raditi bez velikih post efekata nakon sna.

OB-YT345_SLEEP0_G_20130902231003

Foto & izvor: http://flic.kr/p/4u3pAF, http://online.wsj.com/

Što misliš o ovom triku?