Uradi sam sredstvo za čišćenje


San svake domaćice – višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija i – najbolje od svega – može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali, mnogi koji su napravili i koriste se tim sredstvom zaklinju se u njegovu izvanrednu učinkovitost. Ovo čudesno sredstvo za čišćenje doista je jednostavno napraviti: kuhinjski otpaci (ostaci voća i povrća) stave se u plastičnu posudu s vodom i smeđim šećerom te se sve skupa ostavi da fermentira 3 mjeseca.
Smeđa octena otopina koja pritom nastane je otpadni enzim, a pri korištenju se razrjeđuje vodom (omjer 1:1000), a prema mnogobrojnim svjedočanstvima čini čuda!

Jednostavan recept za spravljanje i korištenje ovog sredstva za čišćenje:

sredstvo za čišćenje

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvjeti u kojima se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju kako popraviti stvar?
Ako enzim počne jako zaudarati, poput trulih jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?
Vrlo jednostavno: dodaj jedan dio smeđeg šećera!
Na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode treba što prije dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promješaj, a poklopac zatim čvrsto zatvori. Nakon što je boca hermetički zapečačena više je ne otvaraj. Mjesec dana kasnije, kad je otvoriš vidjet ćeš da se otopina “oporavila”.

Dodavanjem otpadaka agruma otpadni enzim će imati ugodan miris.

U enzimskoj otopini ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?
Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti.

Što ako se pojavi plijesan?

To je samo ostatak mrtvih bakterija. Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tako da ostane samo enzimska otopina. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sustav ili ga se može osušiti i koristiti kao gnojivo. Osim toga, otopina otpadnog enzima se preporuča kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje.

Neka od testiranja otpadnog enzima:
  • farmeri i uzgajivači umjesto kemijskih gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve.
  • pojava biljnih bolesti opada
  • poboljšana kvaliteta tla
  • teški metali i toksini poput oni iz kemijskih gnojiva se razgrađuju
  • poboljšava se kvaliteta zraka

SMECEM-PROIZVEDENI-ENZIMI_AGRUMI

Izvor & foto: Nexus Svjetlost, Drumtidam.info, http://flic.kr/p/a9qgh4

Što misliš o ovom triku?