Koja je hrana otrovna za pse?


Svi mi volimo naše ljubimce ali ponekad ih možda volimo previše, pa nas svojim predivnim očima nagovore da im damo hranu sa stola. Koja je hrana otrovna za pse i koju nikako ne bi smjeli davati našim ljubimcima, pogledaj u nastavku.

Avokado

Ovo voće je vrlo toksično za pse, mačke i većinu životinja.
Može oštetiti srce, pluća i druga tkiva kod mnogih životinja

Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, koji može ubiti vašeg kućnog ljubimca, ako se jede u velikim količinama. Tamne i nezaslađene čokolade (za kuhanje) su posebno opasne. Davanje komada čokoladne torte svom psu ili ako ste mu dali da liže čokoladnu glazuru na torti može izazvati da postane bolestan. Teobromin također može uzrokovati da srce psa ili mačke tuče vrlo brzo ili nepravilno, što bi moglo dovesti do smrti ako se ljubimac bavi vježbanje ili je pretjerano aktivan.

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice mogu dovesti do zatajenja bubrega u pasa. I jedan obrok grožđica može ih ubiti. Ako pas jede samo jedno ili dva zrna grožđa ili grožđice redovito, otrov koji gradi u svom sustavu na kraju će ga ubiti.

Kofein

Kava, čaj ili bilo koji proizvod koji sadrži kofein stimulira središnji živčani i srčani sustav životinje. To može dovesti do uznemirenosti, lupanja srca i smrti, ovisno o tome koliko je životinja konzumirala.

Kosti

Kuhane kosti mogu uzrokovati gušenje ili trganje crijeva. Iako su sirove kosti popularne među nekim prirodnim hranama za pse mnogi stručnjaci misle da su previše rizične. Koštana srž se smatra sigurnom.

Luk

Luk je još jedna česta namirnica koja može biti vrlo otrovna za kućne ljubimce. Može uništiti crvene krvne stanice kod životinja te dovesti do anemije, slabosti i poteškoća sa disanjem.

Lijekovi

Sakrijte lijekove od svojih kućnih ljubimaca baš kao što bi ste i od svoje djece. U mnogim slučajevima, vlasnici kućnih ljubimaca daju svom ljubimcu lijekove za ublažavanje boli. No, acetaminofen i ibuprofen, aktivni sastojci u mnogim lijekovima protiv bolova, su izuzetno otrovni za pse i mačke. Oni mogu uzrokovati čir želuca, oštećenje jetre, zatajenje bubrega, a ponekad i smrt.

Orasi

Orasi i macadamia oraščići su posebno otrovni. Učinci mogu biti povraćanje, paraliza pa čak i smrt. U roku 12 sata nakon jedenja kućni ljubimci počinju razvijati simptome kao što su nesposobnost da hodaju ili stoje, povraćanje, hipertermija (povišena tjelesna temperatura), slabost i ubrzan srčani ritam. Ovi simptomi mogu biti čak i gori ako pas pojede malo čokolade s orasima.Učinak može izazvati zatajenje bubrega, a često dovodi do smrti.

Piva i alkoholna pića

Alkoholna pića mogu uzrokovati istu štetu u jetri i mozgu životinje kao i kod ljudi no posljedice mogu biti smrtonosne jer su životinje puno manje od nas. Čak i mala količina alkoholnih pića može dovesti do povračanja i oštečenja jetre i mozga.

Slatkiši

Bomboni ili bilo što s umjetnim sladilom može uzrokovati nagli pad šećera u krvi životinje, gubitak koordinacije i napadaje. Ako se ne liječi, životinja može umrijeti.

Sol

Velike količine soli mogu proizvesti prekomjernu žeđ i mokrenje ili čak trovanje natrijevim ionima. Znakovi da vaš ljubimac možda jede previše slana jela uključuju povraćanje, proljev, depresiju, drhtanje, povišenu tjelesnu temperaturu, napadaje, pa čak i smrt.

Vlasac

Ove povrće i ljekovito bilje može izazvati gastrointestinalne iritacije i može dovesti do oštećenja crvenih krvnih stanica. Iako su mačke više osjetljive i psi također mogu imati posljedice ako konzumiraju dovoljno velik iznos.

Xylitol (ksilitol)

Ksilitol se koristi kao zaslađivač u mnogim proizvodima, uključujući slatkiše, peciva i pastu za zube a može uzrokovati oslobađanje inzulina što može dovesti do zatajenja jetre.Porast inzulina dovodi do hipoglikemije (smanjena razina šećera u krvi). Početni znakovi trovanja uključuju povraćanje, letargiju i gubitak koordinacije. Povišene jetreni enzimi i zatajenja jetre mogu se vidjeti u roku od nekoliko dana.

Izvor & foto: bitipas.com, https://flic.kr/p/5tvRwc

Što misliš o ovom triku?