Brzi zdravstveni trikovi


Bilo da se radi o zubobolji, žgaravici, štucanju, utrnutoj ruci ili problemima s nosom i sinusima ovi brzi zdravstveni trikovi će spriječiti sve tegobe. Pa krenimo redom.

Zubobolja

Kada te boli zub uzmi led i njime trljaj šaku, točnije dio kože između palca i kažipsta jer u tom dijelu postoje živci koji stimuliraju mozak da blokira bol u ustima.

Bol u želucu i žgaravica

Ako se prejedeš prije spavanja i muči te želudac, liječnici savjetuju da legneš na lijevi bok jer je u tom položaju želudac niži od jednjaka što onemogućava želučnu kiselinu da dođe do grla, pa ćeš na taj način spriječiti žgaravicu.

Štucanje

Ako poslije jela počneš štucati, palcem i kažiprstom pritisni dio iznad obrva i štucanje će ubrzo prestati.

Utrnuta ruka ili noga

Slijedeći put kada ti utrne ruka, maši glavom lijevo-desno i trnci u ruci će proći. Do trnjenja ruke dolazi zbog stezanja živaca u vratu pa je razgibavanje tih živaca lijek za utrnutu ruku.

Kada ti utrne noga, dolazi do stezanja živaca u donjem dijelu tijela tako da moraš ustati i hodati za prestanak trnjenja.

Vrtnja sobe u pijanom stanju

Svaki liječnik će prvo savjetovati da ne piješ, ali ako ti se dogodi da se toliko napiješ da se soba oko tebe vrti, stavi ruku na nešto stabilno. Alkohol razrjeđuje krv u dijelu uha koji se zove kupula koji regulira ravnotežu. Kad staviš ruku na nešto stabilno daješ mozgu drugu referentnu točku, što pomaže da “zaustaviš vrtnju sobe”.

Dulje ronjenje na dah

Za sve one koji žele duže roniti zadržavajući dah neophodna je dobra priprema. Umjesto jednog dubokog uzdaha savjetuje se više kratkih. Time ćeš dobiti dodatnih 10 sekundi pod vodom.

Svrab u grlu

Iako se može učiniti kao šašava ideja, ako te svrbi grlo, počeši uho. Stimulacijom živaca u uhu stvara se refleks u grlu koji izaziva stezanje mišića i smiruje svrab.

Sluh

Lijevo uho bolje “hvata” glazbene tonove tako da nemoj pojačavati glasnoću, nego okreni lijevu stranu glave ako ne čuješ dobro TV ili radio. Međutim, ako na zabavi ili prilikom razgovora telefonom ne
čuješ dobro sugovornika, posluži se desnim uhom jer ono bolje “hvata” brzi govor.

Ometanje mozga

A kad želiš “omesti” mozak i ne osjećati bol prilikom primanja injekcije, sve što treba je nakašljati se. Znanstvenici kažu da kašalj podiže razinu tlaka u kičmenom kanalu, što ograničava osjećaj bola na putu do mozga.

Isti postupak će te spasiti i od “smrzavanja mozga” koje se dogodi kada (pre)brzo jedeš sladoled. “Smrzavanje mozga” se događa zato što se živci na gornjem nepcu previše ohlade pa mozak misli da je hladno cijelom tijelu. Tada dolazi do pregrijavanja organizma zbog čega te zaboli glava.

Začepljen nos i bol u sinusima

Kada ti se slijedeći put začepi nos ili pojavi bol u sinusima, pritisni jezikom gornje nepce dok u isto vrijeme prstom pritišćeš prostor između obrva. Liječnici tvrde da se nakon 20 sekundi oslobađa začepljenje, a nos pročišćava.

Krvarenje iz nosa

Krv iz nosa možeš zaustaviti tako što ćeš komad vate staviti na gornje desni, odmah ispod nosa i pritisnuti ga. Većina krvi prilikom krvarenja iz nosa dolazi iz zida hrskavice koji dijeli nos, tako da pritiskom na to mjesto zaustavljaš krvarenje.

Što misliš o ovom triku?