Par trikova za natečene oči


Koža oko očiju je vrlo tanka i osjetljiva je na promjene u tijelu, posebice promjene vezane uz nakupljanje ili distribuciju vode. Natečenost oko očiju često primjećujemo nakon što se probudimo ujutro, ali se može primijetiti i tijekom dana. 

Vodenaste i natečene oči su često simptom alergija, a neka istraživanja govore da mogu biti i rezultat nasljednih faktora.

Najčešći uzroci ne-kroničnih natečenih očiju su nedostatak sna, pretjerano plakanje, prekomjeran unos soli u organizam, emocionalni i fizički stres, nakupljanje toksina u tijelu, alergijska reakcija ili simptom dermatitisa, pretjerana konzumacija alkoholnih pića, iritacija uzrokovana kontaktnim lećama, problemi sa sinusima te izmjena tjelesnih tekućina zbog hormona ili promjena vremena i temperature.

Najčešći simptomi natečenih očiju su:

  • Otečenost očnih kapaka
  • Otečenost oko kutova očiju
  • Suhe oči s osjećajem svrbeži
  • Podbuhli očni kapci
  • Vrećice ispod očiju
  • Poteškoće pri zatvaranju i otvaraju očiju zbog natečenosti

Postoji nekoliko trikova koje možeš poduzeti kako bi se ublažili simptomi natečenih očiju. 

Prevencija – pij puno vode i spavaj minimalno 8 sati. Pokušaj kontrolirati stres te nađi neki „ispušni ventil“ u slučaju emocionalnog i fizičkog stresa. Skidaj kontaktne leće svaku večer prije spavanja osim ukoliko se radi o lećama namijenjenim za noćno nošenje. Smanji unos kofeina, alkohola i soli. Koristi hidratantne kreme bez mirisa i konzervansa koje sadrže aloe veru, hamamelis, bršljan ili preslicu te ginseng koji potiče cirkulaciju i ima drenažni učinak.

Drži glavu u uzdignutom položaju – stavi nekoliko jastuka ispod glave kako bi ti glava bila u uzdignutom položaju i kako bi se spriječilo nakupljanje tekućina ispod očiju. Simptomi bi trebali nestati za 2 – 6 sati.

Hladni oblog – hladne kriške jabuke ili krastavaca (može i krumpira), ohlađene vrećice čaja od kamilice ili zelenog čaja kao desetominutni oblozi stegnut će krvne žile i umanjiti oteklinu. Pomoći će i hladne gel maske ili običan hladni oblog (stavi led u vrećicu ili gazu i stavi ga na oči, ponavljaj dok oteklina ne splasne). Trebaš pripaziti da oblozi ne budu jako hladni, a ukoliko ti je sklonost upalama velika –  rađe umjesto hladnog obloga nekoliko puta isperi lice hladnom vodom.

Oblozi od ružine vodice – umoči vatu ili bilo kakav drugi oblog u ružinu vodicu. Stavi na zatvorene oči i drži 15-20 minuta.

Masaža – prstenjacima nježno pritisni unutarnje kutove očiju i zadrži tri sekunde. Zatim opusti prste, spusti ih ispod očiju pa lagano sklizni prstima prema sljepoočnicama. Zadrži se masirajući sljepoočnice kružnim pokretima. Ponovi postupak sedam puta. Možeš upotrijebiti i bademovo ulje ili ružinu vodicu. Ova je masaža idealna za natečene oči i vrećice ispod očiju jer djeluje drenažno.

 

Izvor & foto: www.optometrija.hr, www.sensaklub.hr, https://flic.kr/p/6AswcD

Što misliš o ovom triku?