Izbijeli zube prirodnim putem


Zubi prirodno žute kako starimo. Mnoge stvari koje jedemo i pijemo mogu doprinijeti gubitku biserno bijelog osmijeha. Pijenje puno kave, crnog vina, kao i pušenje mogu uzrokovati tamnjenje. Mineralna voda, čaj i bobice sadrže kromogene agense koji mrljaju zube. Čak i neke vrste lijekova koje uzimaš kao odrasla osoba mogu uzrokovati žutilo.

Svatko želi prekrasan osmijeh, no cijena i štetni toksini povezani s izbjeljivanjem su nešto zbog čega se većina nas dvoumi posjetiti zubara.

Izbjegavanje troška skupih postupaka izbjeljivanja samo je dodatan plus za isprobavanje ovih, uradi sam, trikova za izbjeljivanje. Svima bi nam bilo pametno izbjegavati korištenje svih komercijalnih, trgovačkih marki izbjeljivača jer sadrže otrove i toksine. Natrij fluorid (glavni sastojak otrova za štakore), propilen glikol (koristi se u preparatima za odmašćivanje motora), natrijev sulfat lovor (SLS), saharin (poznat kancerogen), prehrambena bojila na bazi nafte (također kancerogeni) samo su neki od štetnih sastojaka koji se nalaze u proizvodima za izbjeljivanje i popularnim zubnim pastama.

Izbijeli zube prirodnim putem

Za zdrav, bijeli osmijeh, probaj ove prirodne, uradi sam, tretmane:

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona uklanja diskoloracije na zubima. Abrazivne čestice poliraju površine, dok kemijska reakcija između sode bikarbone i vode posvjetljuje mrlje. Međutim, oprezno s postupkom. Pretjerano korištenje može oštetiti caklinu zuba, pa se ne preporučuje koristiti više od jednom tjedno.

postupak: Samo umoči četkicu za zube u sodu bikarbonu i nježno četkaj. Naknadno dobro isperi usnu šupljinu vodom i/ili operi zube standardnom zubnom pastom (po mogućnosti onom bez fluora).

Također, probaj koristiti sodu bikarbonu kupljenu u ljekarni – one za domaćinstvo, koje možemo naći u svakom dućanu, sadrže u sebi aluminij i dugoročno mogu štetiti zdravlju.

2.. Kokosovo ulje

Neki ljudi pripisuju bjelinu nanošenju kokosovog ulja na zube nakon što ih operu zubnom pastom. No, za većinu ljudi, bjelji zubi su rezultati oil pulling-a, odnosno mućkanja ulja u usnoj šupljini.

Jednostavno stavi žlicu kokosovog ulja u usta i mućkaj između zubi  5 do 20 minuta. Ili dodaj nekoliko kapi na četkicu za zube i jednostavano četkaj. Osim prednosti izbjeljivanja, kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, što je korisno za zdravlje desni. Za oil pulling možeš koristiti i hladno prešano suncokretovo ili maslinovo ulje.

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat  je osobito korisan pri uklanjanju mrlja od kave ili nikotina. Uz redovitu uporabu, koristeći jabučni ocat zubi će izgledati kao da su profesionalno izbijeljeni.  No, treba biti oprezan, kao i sa svim kiselinama, jer jabučni ocat može ukloniti caklinu na zubima. Nakon pranja s jabučnim octom potrebno je ponovno četkanje s redovitom pastom, poželjno bez fluora. U najmanju ruku, potrebno je jako dobro isprati usta.

4. Aktivni ugljen

Na tržištu ne postoji kemijsko izbjeljivanje zubi koje približno dobro izbijeli zube kao djelovanje aktivnog ugljena.

Za korištenje aktivnog ugljena kao tretmana za zube, stavi malo ne fluoridske paste za zube na četkicu za zube i umoči u neki aktivni ugljen. Koristeći vrlo malu količinu vode, kreni sa četkanjem. Usta će biti crna zbog ugljena, ali tvoji zubi će dobiti dobro čišćenje i izgledat će bjelji nakon samo jedne uporabe.

izbijeli zube

 

Izvor & foto: www.naturalcuresnotmedicine.com, flic.kr/p/95mu7H

Što misliš o ovom triku?