10 načina kako meditacija mijenja tvoj život


Prakticiranje meditacije seže dalje u prošlost od same zabilježene povijesti. Mudrosne tradicije svake civilizacijske kulture su uključivale neku vrstu kontemplativne vježbe, dok danas, znanost sve više dokazuje beneficije koje meditacija ima na naše blagostanje.

Bacimo se na 10 beneficija meditacije:

1. Jasnoća

Meditacija oštri osjetila, te smanjuje mentalnu zbrku i nered u glavi. Omogućuje nam da razmišljamo jasnije, da detaljnije primjetimo svijet oko sebe. Da više cijenimo dodir vjetra ili okus hrane. Jednostavno, ona nam pomaže da stvarno i jasno uživamo u dubini i bogatstvu života.

2. Fokus

Fokusirajući se na dah, posturu, mantru ili glazbu – učimo umjetnost koncentracije. Učimo kako usredotočiti pažnju po volji, bez da nas se lako omete u tome. Fokus i koncentracija nam pomažu da budemo produktivniji na poslu, imamo više pažnje pri učenju, ali i budemo više prisutni u našim odnosima.

3. Kreativnost

Meditacija otvara um za svježe ideje i nove uvide. Ona nas uči da lakše primjetimo naše uobičajene misaone obrasce, a samim time ih i lakše otpustimo. Omogućuje nam da vidimo novu perspektivu i novi pristup za do sad nerješivi problem ili zadatak.

4. Balans

Mnogi od nas imaju tendenciju da se izgube u svojim mnogim popisima, zapisima, idejama, to-do listama, post-it papirićima… Dapače, mnogi se osjećaju dosadno ili izgubljeno ako nemaju taj osjećaj da moraju nešto raditi ili obaviti. Meditacija nas uči mirnoći. Ostavljajući malo vremena za sebe, za kratki odmor, radeći baš ništa – vraćamo sve svoje misli i osjećaje u centar. Vraćamo ravnotežu i balans tijelu i umu.

5. Unutarnji mir

Meditacija nas uči opuštanju. Uči nas da briga i nasilno trošenje tijela i uma ne postiže baš ništa, osim što nas čini još jadnijima i tužnijima. Isto vrijedi i za ljutnju, bijes, krivnju, kajanje i sl. Uz meditaciju učimo primjetiti destruktivne mentalne obrasce i navike, te kako se u slučaju njihovog ponovnog pojavljivanja lakše prebaciti u opušteno stanje mira i zadovoljstva gdje će ti isti destruktivni obrasci sami od sebe nestati nakon par sekundi.

6. Blagostanje tijela

Opuštanje je također dobro za zdravlje našeg tijela. Mnogi zdravstveni problemi su povezani uz hormone koji nas preplavljuju kada smo ljutiti, zabrinuti, anksiozni ili općenito žurimo i jurimo kroz život. Meditacija nas uči da se opustimo i otpustimo svu napetost i stres donoseći nam smanjeni krvni tlak, jačanje imuniteta i općenito poboljšanje stanja tijela.

7. Strpljenje

Meditacija nas uči čekanju. Umjesto očekivanja instant zadovoljstva, učimo cijeniti naše vrijeme i način na koji se stvari i situacije sami od sebe događaju i razvijaju. Također nas oslobađa od tiranije dosade i pokazuje da ne trebamo biti konstantno zabavljani kako bi se osjećali ispunjeno. Kada zapnemo u prometu ili čekaonici, ne posežemo odmah za mobitelom i Facebookom. Koristimo tu situaciju kao još jednu priliku za vježbanje strpljenja.

8. Samokontrola

Meditacija nas uči disciplini. Kako u meditaciji mirno sjedimo i promatramo sve te misli u glavi kako dolaze i odlaze – tako učimo i promatrati bez reagiranja. Nagoni više ne upravljaju nama. Mi ih primjećujemo na vrijeme, te tada svjesno i promišljeno odlučujemo kako ćemo reagirati na njih.

9. Samootkrivanje

Sjedeći mirno, zatvorenih očiju u meditaciji ništa nas ne može odvratiti od naših misli u tom trenutku. Nigdje se ne možemo sakriti. Promatrajući kotačiće naših umova kako se okreću, istinski bolje upoznajemo sami sebe. Velik dio onoga što nas čini kakvima jesmo – naši strahovi, čežnje i temeljna uvjerenja su zakopani duboko u podsvijesti. Meditacija nam omogućuje da vidimo nešto za što smo inače previše zauzeti da uopće primjetimo.

10. Suosjećanje

Što više upoznajemo sebe kroz meditaciju i pomirimo se s unutarnjim demonima, više možemo biti i suosjećajni prema drugima. Stoga, umjesto da sudimo ili shvaćamo stvari na osobnoj razini – možemo lakše razumijeti zašto netko čini to što čini. Tada smo u poziciji da ponudimo pomoć koja je ljudima stvarno i potrebna. Nije li to ono što i cijelom svijetu zaista treba? :)

Foto: flic.kr/p/4w5r2P

Što misliš o ovom triku?