Miteseri i kako ih ukloniti na prirodan način


Miteseri nastaju zbog nakupljenih masnoća i prljavština ispod pora kože. Kada koža izbaci tu nečistoću na svoju površinu tada nastaju miteseri koji predstavljaju začepljene pore. Oni mogu dovesti i do drugih nepravilnosti na koži poput prištića ili neravnina. Miteseri se obično javljaju na površini nosa, ali mogu nastati i u predjelu čela ili obraza. Mitesere možeš ukloniti na sljedeće prirodne načine:

1. Soda bikarbona

U staklenu čašu dodaj žlicu sode bikarbone i prelij je s malo vode, kako bi se stvorila pasta. Pastu nanesi na mitesere i ostavi 10 minuta dok se ne osuši. Nakon toga isperi je mlakom vodom. Ovaj postupak možeš koristi jednom do dva puta tjedno.

2. Cimet i med

Cimet je antibakterijski začin i može se koristiti kao aromatična maska za uklanjanje mitesera. Pomiješaj med i cimet u odnosu 2:1, odnosno na dvije žlice meda, jedna žlica cimeta tako da dobiješ pastu. Smesu stavi na mitesere i ostavi najmanje 15 minuta. Nakon toga isperi lice. Ovu metodu možeš koristiti svakodnevno.

3. Zob

Zobena kaša smiruje iritacije, uklanja mrtve ćelije kože, upija višak masnoće i pomaže u pročišćavanju lica. Napravi zobenu kašu s destiliranom vodom. Ohladi je na sobnoj temperaturi i nanesi na zahvaćena područja. Ostavi je 10 minuta, a zatim isperi mlakom vodom. Ova maska se koristi svaki dan.

4. Sok od limuna

Limunska kiselina uklanja mrtvu kožu što je čini savršenom za otčepljenje pora na koži. Prvo operi lice, zatim iscjedi jednu žličicu limunovog soka u čašu. Nanesi limunov sok pomoću vate blagim pokretima kako bi sok ostao na zahvaćenim predjelima lica. Nakon deset minuta isperi hladnom vodom, a možeš i ostaviti tokom cijele noći. Koristiti jednom dnevno.

5. Zeleni čaj

Vitamini i antioksidansi iz zelenog čaja pomažu da se ukloni višak masti, a također smanjuju upalu kod akni. Napravi zeleni čaj sa 2 dl vode. Zatim ga nanesi na mitesere i ostavi 10 minuta. Nakon toga isperi i osuši lice. Može se koristiti svakodnevno.

6. Kurkuma

Pomješaj malu količinu kurkume sa vodom tako da dobiješ pastu. Nanesi na kožu i ostavi deset minuta. Nakon toga isperi. Kurkumu možeš koristiti svakodnevno i za sprečavanje nastanka mitesera.

Izvor & foto: cajeviza.com, flic.kr/p/upJEu

Što misliš o ovom triku?